Porovnanie hémového a nehémového železa
Viete, ktorý druh železa je pre vás najlepší? Poznáte rozdiel medzi hémovým a nehémovým železom? Odpoveď nájdete nižšie
HÉMOVÉ ŽELEZO |
Hémové železo sa prirodzene sa vyskytuje v živočíšnych zdrojoch potravy (hovädzie mäso, bravčové, ryby, hydina, pečienky a pod.) a je kľúčovým zdrojom železa. Názov hémové je odvodený od proteínov viažucich kyslík, ktoré obsahujú hém – hemoglobínu (v červených krvinkách) a myoglobínu (vo svalovine teda v mäse). Význam hémového železa možno pripísať jeho vysokej biologickej dostupnosti1. Hémové železo je najúčinnejším zdrojom železa pre ľudí, ktorí trpia nedostatkom železa2. |
Organické (prírodné hémové) železo· Obsahuje ho tableta Globifer forte. · Prírodná zložka hemoglobínu a myoglobínu. · Prítomný v mäse, rybách a hydine3. Vysoká biologická dostupnosť3: absorpcia 15-45 %4, priemerná absorpcia 25 %5. Absorpcia je efektívnejšia6 a nie je ovplyvnená stravou, nápojmi ani žalúdočnou kyselinou3. Vďaka vysokému podielu absorpcie železa z tablety Globifer forte, ktorý využíva synergický efekt hémového a nehémového železa, je možné používať nízke avšak dostatočne účinné dávky železa v tablete. Využíva osobitú cestu absorpcie v čreve6. Organické hémové železo dokážeme absorbovať v celku bez potreby jeho predchádzajúceho rozloženia a uvoľnenia železa z neho. Pokiaľ aj zostane neabsorbované hémové železo v čreve, nespôsobuje vedľajšie účinky.
|
NEHÉMOVÉ ŽELEZO |
Nehémové železo sa nachádza v rastlinných potravinách (napr., orechy, šošovica, fazuľa, sezamové semeno, marhule, banány, figy) a predstavuje väčšinu železa, ktoré ľudia konzumujú v strave. Nehémové železo sa tiež bežne vyskytuje v tradičných produktoch na dopĺňanie železa. Kvôli jeho zlej vstrebateľnosti v črevách sa však do krvi dostane len malá časť. Z toho dôvodu je jeho biologická dostupnosť veľmi nízka.. |
Anorganické (čiže nehémové) železo· Hlavným zdrojom železa v tradičných produktoch na dopĺňanie železa. · Prítomné v potravinách na báze rastlín. Nízka biologická dostupnosť: absorpcia 1-15 %4, priemerná absorpcia 5 %7. Absorpcia je nižšia a je ovplyvnená žalúdočnou kyselinou a stravou či nápojmi (čaj, káva, mlieko, obilniny, vláknina…)6. Tradičné produkty na doplnenie železa obsahujú vysoké množstvo nehémového železa vo forme anorganických solí železa. V dôsledku nízkej absorpcie anorganického železa je potrebné do tabliet obsahujúcim výlučne tento zdroj železa používať vysoké dávky železa, ktoré zostávajú neabsorbované v čreve a často spôsobujú nežiaduce účinky v tráviacom trakte(napríklad zápcha, nevoľnosť, vracanie, bolesť žalúdka, kŕče, hnačka, a pod.). |
- Han O. Molecular mechanism of intestinal iron absorption. Metallomics. 2011 Feb; 3(2):103-9
- Hallberg L, Hultén L, Gramatkovski E. Iron absorption from the whole diet in men: how effective is the regulation of iron absorption? Am J Clin Nutr. 1997 Aug;66(2):347-56.
- Ekman M, Reizenstein P. Z Ernahrungswiss. 1993 Mar; 32(1):67-70
- Roughead ZK, Hunt JR. Am J Clin Nutr. 2000 Oct.;72(4):982-9
- World Health Organization. Vitamin and mineral requirements in human nutrition, second edition, 2004
- Abbaspour N, Hurrell R, Kelishadi R. J res med Sci. 2014 Feb; 19(2):164-74
- Armah SM, Carriquiry AL, Reddy MB. J Nutr. 2015 Nov; 145(11):2617-21